Tæt på

Tilbage

Nabohjælp og sikring af huset skræmmer de ubudne gæster

04-07-2022

Sommeren er højsæson for indbrud. Men med to særlige tiltag kan du holde indbrudstyvene på afstand.

I mange vestjyske hjem bliver kufferterne nu pakket og husene låst af. Men ferietid er også højsæson for indbrudstyvene, og derfor bør du tage dine forholdsregler, inden du drager afsted på en velfortjent ferie.

Ifølge politiet er der især to tiltag, som er effektive til at holde indbrudstyvene fra døren: nabohjælp og sikring af huset.

Vidste du, at indbrud i villaer sker fortrinsvis mellem kl. 17-20? Og at det især er fredag og lørdag, at tyvene sniger sig ind? 

Nabohjælpen er effektiv

I en omfattende indbrudsrapport fra Det Kriminalpræventive Råd står det klart, at ”Nabohjælp” er et at de bedste midler til at holde indbrudstyvene væk.

Nabohjælp går ud på, at naboerne er opmærksomme på, hvem der færdes i området og eventuelt henvender sig til de personer, som umiddelbart ikke hører til.

I 2018 havde villaveje med organiseret nabohjælp op mod 26 % mindre risiko for indbrud – sammenlignet med de områder, hvor der ikke var nabohjælp. Samme år var cirka 22.500 hustande tilmeldt naboordningen i Midt- og Vestjylland.

Tjek boligen før tyven

Udover nabohjælp peger rapporten også på et andet tiltag, som effektivt forebygger indbrud. Nemlig at tjekke boligens vinduer og døre grundigt igennem.

Chancen for at tyvene opgiver et indbrud er større, hvis de skal bruge lang tid på at komme ind i huset. Politiet anbefaler faktisk at få en låsesmed til at gå boligen efter og give gode råd til skalsikring. 

Politiet anbefaler desuden DNA-mærkning af sit indbo. Det kan medvirke til, at tyvene efterlader tyvekoster, og gør det samtidig nemmere for politiet at få tyvekosterne tilbage til de rette ejere. 

Vidste du, at hvis der én gang har været indbrud, så er risikoen for, at det sker igen, markant større?

Indbrud i Danmark:

- I 2020 blev der anmeldt 17.529 indbrud i Danmark

- Det svarer til, at 0,6 procent af danske boliger blev udsat for indbrud i 2020

- Indbrudstallet har været stabilt faldende i Danmark siden 2011. 

Kilde: Danmarks Statistik