Tæt på

Tilbage

Gode råd til anvendelse og opbevaring af håndsprit

17-09-2020

Et af de mest effektive midler mod bakterier er håndsprit.

Men det er også en brandbar væske, man skal anvende med omtanke. Derfor har vi alliereret os med Peter Hald, som er sikkerhedsleder ved institut for kemi. Her får du hans gode råd til brug af håndsprit, så du fortsat kan spritte hænder på en effektiv og sikker måde.

Hold øje med alkoholprocenten

Ifølge Peter Hald kan du være rimelig tryg, når du køber hånddesinfektionsmiddel i Danmark. Der føres nemlig god kontrol med, at alkoholprocenten er på de anbefalede 70-85 %.

- Hvis tallet er under, slår det ikke virus ihjel, og så udfører du et ritual uden effekt. Det skal gerne være sådan, at når du har en god mængde sprit i hænderne, så tager det omkring 30 sekunder, før den er fordampet, siger Peter Hald.

Brug den rigtigt – og længe nok

Når det kommer til brugen af håndsprit, skal du ifølge Peter Hald blot huske dig selv på to ting.

- Først og fremmest skal du bruge det, når det er nødvendigt. Fx når du går ind et nyt sted, så sprit hænderne af. Jo flere gange, desto bedre.

- Og så skal du selvfølgelig bruge den rigtigt. Tag rigeligt og brug god tid på at gnubbe og gnide hænderne ind, indtil huden er helt tør. Så er du godt dækket ind.

Pas på åben ild og brand

På grund af den høje alkoholprocent er håndsprit en brandbar væske. Derfor skal du ifølge Peter Hald tage dine sikkerhedsmæssige foranstaltninger.

- Da håndsprit er en letantændelig væske, skal du holde afstand til åben ild som fx bål, pejs eller stearinlys. Både når du åbner flasken, og når du spritter dig ind. Ellers kan du hurtigt have en mindre brand. Det gælder også, hvis du tænder en cigaret få sekunder efter, du har sprittet hænder.

- Derudover skal du ikke have mere håndsprit stående fremme, end du har brug for. For jo mere brandfarlig væske, desto større brandbelastning. Så hav kun en enkelt flaske håndsprit stående fremme ad gangen, og tag først næste flaske frem, når du er ved at have tømt den.

Kend forskel på fup og fakta

Ellers er der ifølge Peter Hald ikke andet, du bør være opmærksom på. Hvis du blot følger ovenstående råd, kan du trygt og effektivt bruge håndspritten til at bekæmpe virus.

Dog har der i nogle medier været fokus på andre mulige risici forbundet med håndsprit. Derfor afslutter Peter Hald de gode råd med at punktere tre af de håndspritsmyter, som især florerer på nettet.

- Nogle tror, at det er farligt at efterlade håndsprit i biler, når solen bager ind. Men for at spritten kan selvantænde, skal temperaturen nå op på 365 grader. Og det sker jo aldrig.

- Andre bekymrer sig om den mængde alkohol, man udsætter sig selv og sine børn for, når man flere gange om dagen spritter hænder. Men mange videnskabelige studier påviser, at der slet ikke optages alkohol gennem huden. Dog skal man være opmærksom på, at når man bruger håndsprit ofte, affedter man huden, hvilket kan give tør eller irriteret hud. Det kan derfor være en god idé at bruge en fed håndcreme.

- Og så er der jo også historierne om folk, der anvender håndspritten som rusmiddel. Det er korrekt, at den høje alkoholprocent kan have en berusende effekt. Men i Danmark denatureres håndspritten, og det gør spritten decideret udrikkelig.

Med andre ord kan du roligt fortsætte med hyppigt at spritte hænder og på den måde værne dig og andre mod COVID-19. Blot vær opmærksom, når du befinder dig nær åben ild.