Tæt på

Tilbage

Undgå frostsprængninger i husets vandrør

12-02-2021

De seneste uger har frostvejret været en trofast logerende i det danske land.

Derfor skal du som boligejer være opmærksom på risikoen for frostsprængninger i husets vandrør. Hvis vandet fryser til is, udvider det sig nemlig, hvilket kan få rørene til at revne – og i sidste ende, når tøvejret vender tilbage, give vandskader.

Heldigvis er der nogle ting, du som hus- eller sommerhusejer kan gøre.

Hold hele boligen opvarmet

Når frosten bider som nu, er det vigtigt, at hele din bolig er varmet op. Det gælder også de rum, som måske ikke bliver brugt. Tommelfingerreglen lyder, at temperaturen ikke må komme under 17 grader, når der er hård frost.

Har du en cirkulationspumpe til varmerørene, skal du holde den kørende døgnet rundt, da det også vil kunne forhindre frostsprængninger. Vær desuden opmærksom på skjulte vandrør, som kan gemme sig på fx loftet eller i skunkrummet. Disse ligger uden for husets klimaskærm, og derfor skal de være isoleret mod frosten.

Vær særlig opmærksom på sommerhuset

Sommerhuse, som står tomme vinteren over, er ekstra udsatte i frostvejret. Især de ældre huse, som ikke har en varmepumpe.

Hvis dit sommerhus ikke har en funktionsdygtig varmepumpe kørende, anbefales det, at du lukker for vandstrømmen og tømmer slanger og rør for vand. Kør pumpeprogrammet på dine hårde hvidevarer igennem og tøm både vandvarmer, toiletcisterne og eventuelle udvendige vandhaner.

Holder du sommerhuset opvarmet med radiatorer, skal du være sikker på, at temperaturen er sat højt nok. Derudover er det en god idé at tjekke sommerhuset regelmæssigt – ikke mindst når vejret tør igen, så du opdager eventuelle vandskader i tide.             

Hvis vandrørene fryser – og sprænger

Opdager du, at et vandrør er frosset til is, kan du få en installatør til at tø det op. Men er skaden allerede sket, og vandet løber ud, skal du skynde dig at slukke for vandstrømmen, så skadens omfang minimeres.

Vær i øvrigt opmærksom på, at forsikringen ikke dækker skader som følge af frostsprængning i utilstrækkeligt opvarmede lokaler eller rum – medmindre sprængningen skyldes uforudset svigtende varmeforsyning.

Det er derfor vigtigt, at du holder frosten fra døren.