Tæt på

Tilbage

Flere bruger eget pengeskab som bank

20-04-2020

Med indførslen af negative renter trækker flere kunder deres penge ud af banken.

Med indførslen af negative renter trækker flere kunder deres penge ud af banken. I stedet sættes kontanterne i private pengeskabe. Det bekymrer forsikringsskadechef, som opfordrer kunderne til at undersøge, hvad de er dækket for.

De fleste danske banker har det seneste år indført negative indlånsrenter for private kunder. Først lød renten på minus 0,75 procent ved beløb over 750.000 kroner, men nu har blandt andre Jyske Bank og Sydbank sat beløbsgrænsen ved 250.000 kroner.

Det har fået flere kunder til at hive pengene ud af banken og i stedet opbevare dem i pengeskabe i hjemmet. Det bekræfter Jef Jefsen, direktør hos Herning Pengeskabsfabrik:

”Vi har oplevet en markant stigning af private kunder det sidste halve år. De fortæller både direkte og indirekte, at det handler om, at de ikke vil betale for at have pengene stående i banken.”

Jef Jefsen har ingen konkrete tal på, hvor mange kunder det drejer sig om. Men både henvendelser og salg er øget markant siden indførslen af minusrenter ved over 250.000 kroner.

”Det er især to typer kunder, som nu dukker op. Dem, som har regnet ud økonomisk, hvor meget de kan spare ved at lægge penge i et pengeskab. Og dem, som af principielle årsager ikke vil betale for at have penge stående i banken,” siger Jef Jefsen. 

Du er højest dækket ind for 25.000 kroner

Det er ikke kun salget af pengeskabe, der er steget. Ifølge Jef Jefsen er der også sket et stort skift i de beløb, som opbevares i skabene.

”Indtil for et halvt år siden vil jeg gætte på, at det typisk var 15.000-20.000 kroner, som kunder opbevarede. Men nu har vi kunder, som søger pengeskabe til opbevaring af flere millioner i kontanter.”

Men selv om pengeskabene følger de vejledende standarder fra Forsikring & Pension, er det ikke ensbetydende med, at man som kunde er dækket op til hele beløbet. Det fortæller Lars Bue Nørbjerg, skadeschef i Vestjylland Forsikring:

 ”Mange har nok en idé om, at hvis man køber et sikkert pengeskab, så er man automatisk dækket ind under sin forsikring. Men der er faktisk en begrænsning for, hvad en almindelig indboforsikring dækker af rede penge.”

Ifølge Lars Bue Nørbjerg dækker indboforsikringen typisk mellem 15-25.000 kroner ved tab af rede penge – og det er uanset, om det skyldes indbrud, hjemmerøveri eller brand.  

”Det er vigtigt, at kunderne er klar over, hvilken dækning de har, inden de sætter deres penge i et pengeskab i hjemmet. For har man en million kroner liggende i kontanter, og uheldet er ude, er det jo et rigtig stort tab, man selv skal bære.”

Risikoen øges markant

Jef Jefsen fra Herning Pengeskabsfabrik kan ikke se problematikken i, at kunderne opbevarer deres formuer i pengeskabe, men kun er forsikret for højest 25.000 kroner.

”Jeg ser det som en potentiel mulighed for forsikringsselskaberne at levere et produkt, som kunderne efterspørger,” siger han.

Men så enkelt er det ikke ifølge Lars Bue Nørbjerg.

”Der er jo en rigtig høj risiko forbundet med så store beløb. Hvis kunden fx opbevarer en million kroner i et pengeskab, forhøjes værdien af husets samlede værdier af indbo meget voldsomt. Og den værdimæssigt forhøjede risiko vedrører i øvrigt noget af det allermest tyvetækkelige: penge.”

”En forsikringspræmie, der vil skulle matche den øgede særlige risiko vil være meget høj. Og så er spørgsmålet, om det ikke er billigere og sikrere at opbevare pengene i banken,” siger Lars Bue Nørbjerg og påpeger, at Vestjylland Forsikring naturligvis følger udviklingen tæt.