Tæt på

Tilbage

Beskyt dig mod identitetstyveri

30-06-2022

Identitetstyveri kan være en dyr og ubehagelig affære. Men heldigvis kan du beskytte dig mod de digitale tyve.

I takt med, at kontanterne forsvinder ud af samfundet, flyttes kriminaliteten over i den elektroniske verden.

I 2021 blev 26.588 personer udsat for it-relateret økonomisk kriminalitet – en stigning på 6,5 % i forhold til 2019. Det viser nye tal fra NCIK (National Center for IT-Kriminalitet).

Én af de mere anvendte former for IT-tyveri er at stjæle folks identitets- og kortoplysninger for at opnå økonomisk gevinst. Blandt andet er misbrug af netbank m.m. steget med hele 39 % fra 2019 til 2021. Men ifølge Erik Hykkelbjerg, konsulent hos Midt- og Vestjyllands Politi, skal du ikke lade sig skræmme af tallene.

- Så længe du tager dine forholdsregler, kan du føle dig ganske tryg, siger han.

Her får du hans bedste råd til at forebygge identitetstyveri.

Pas på dit personnummer og nøglekort

Ifølge Erik Hykkelbjerg er det vigtigste værn mod identitetstyve at passe rigtigt godt på sine personlige data.

- Hvis tyve får fat i dit personnummer, kan de udgive sig for at være dig og misbruge din identitet på mange måder. Så du skal være meget opmærksom på, hvem du giver dit CPR-nummer til, siger han.

Derudover skal du også sikre, at andre ikke får adgang til dit NemID eller MitID.

- De er ofte nøglen til, at tyvene kan oprette lån og foretage køb og bankoverførsler i dit navn. Du skal derfor aldrig videregive dit personlige nøglekort til andre, siger Erik Hykkelbjerg.  

Vær kritisk og undersøg afsenderen

At passe på personlige data kan dog være lettere sagt end gjort. Identitetstyvene er nemlig dygtige til at udgive sig for at være andre.  

- De kan lyde meget troværdige i telefonen, og de er sindssygt gode til at manipulere og skabe tillid, siger Erik Hykkelbjerg og fortsætter:

- Samtidig kan de snyde med teknologien. De kan ændre visningen af det telefonnummer, de ringer fra, så det fx ligner bankens. De kan også ændre navnet på afsenderen af en SMS eller sende dig et link til en falsk hjemmeside.

Som tommelfingerregel vil virksomheder og offentlige myndigheder aldrig bede dig om at udlevere CPR-nummer, kortoplysninger eller nøglekort. Og er du det mindste i tvivl, har Erik Hykkelbjerg et lille tip.

- Kontakt den virksomhed eller myndighed, som afsenderen udgiver sig for at være og spørg ind til henvendelsen, siger han og opfordrer til, at man generelt bruger sin sunde fornuft og kritiske sans.

Har du mistanke om identitetstyveri?

Hvis du har mistanke om eller har været udsat for identitetstyveri, skal du med det samme kontakte politiet og banken. Og har du brug for råd og vejledning, kan du ringe til Digitaliseringsstyrelsens hotline om identitetstyveri på 33 98 00 98.

Har du en indboforsikring i Vestjylland Forsikring, kan vi hjælpe dig, hvis du bliver udsat for identitetstyveri. Derfor anbefaler vi også, at du anmelder tyveriet til os. Send en mail til skade@vestjylland.dk og vedhæft politianmeldelsen og evt. henvendelse fra kreditorer.

Du kan ringe til os døgnet rundt på 96 94 96 94. I vores åbningstid sidder vores skadebehandlere klar til at hjælpe dig. Udenfor åbningstid vil personalet på vores tilknyttede vagtcentral hjælpe dig med generel rådgivning. 

Du kan læse mere om hvordan Vestjylland Forsikring kan hjælpe dig i forbindelse med identitetsmisbrug her.