Tæt på

Tilbage

Er dit hus klar til foråret?

15-04-2019

Her er 6 ting, du bør tjekke så dit hus er klar til foråret.

Efter en mørk, kold og regnfuld vinter er foråret igen over os. Men inden du sætter dig for godt til rette i havestolen, kan det være en god idé at give dit hus et hurtigt serviceeftersyn.

For imens du har nydt varmen og tørvejret indenfor, har dit hus skulle stå imod både kulde, regn og blæst. Det kan have påført skader på husets klimaskærm, og derfor er det vigtigt, at du opdager det med det samme.

I samarbejde med Laurits Lykke Jensen, bygningssagkyndig hos Botjek i Ringkøbing, har vi derfor udformet denne tjekliste til dig, så du kan sikre, at dit hus er klar til foråret!

1. Undersøg dit tag

Den vestjyske vind kan være hård mod dit tag. Derfor er det en god idé at tjekke dit tag efter en blæsende og regnfuld vinter. Der må ikke være løse tagsten eller revner i tagplader. Brug eventuelt en kikkert for at tjekke grundigt efter – og pas på dig selv.

2. Inspicér dit loftrum

Du bør også tjekke taget indefra. Se efter tegn på indtrængende vand. Tegnene er som regel fugtskjolder på indersiden af tagbelægningen eller lysindfald fra tagpladerne, når solen står på. Undersøg også ventilationen i tagrummet ved at mærke efter, om der er en god strøm af luft.

3. Rens og efterse dine tagrender og nedløb

Det er også vigtigt, at dine tagrender, nedløb og afløb er intakte og rensede. Er de ikke det, kan vandet løbe over rendens kanter og forårsage vand- og fugtskader på husets tag og facade. Hæld eventuelt vand i tagrenden for at tjekke, at der ikke er nogen utætheder, og at vandet kan løbe frit igennem. Kig også efter, om der er utætheder på tagets skotrender.

4. Tjek fuger ved døre og vinduer

Fugerne omkring døre og vinduer bør du også give et eftersyn. Gå en runde om dit hus og tjek, at fugerne ikke er revnede eller faldet ud, og at de generelt er tætsluttende mellem karm og mur. Er det ikke tilfældet, risikerer du, at vand og fugt trænger ind og forårsager råd og svamp ved dine vinduer og døre.

5. Gennemgå dit mur- og træværk  

Hvis dit hus er opført i mursten, er det også godt at tjekke for revner eller huller i murværket. Hold især øje med, om fugerne er pæne og tætte, da utætte fuger igen kan give fugtskader. Ved træværk skal du kigge efter, om træet er udpint, har mistet farve, eller måske endda er begyndt at slå revner. Det er tegn på, at det trænger til en ny omgang træbeskyttende maling.

6. Kig efter revner og sprækker i soklen 

Soklen er et af de mest udsatte steder på huset. Den skal kunne stå imod store mængder regn, sne og skidt, og det er derfor vigtigt, at soklen er intakt, så vand og skadedyr ikke trænger ind. Tjek derfor din sokkel grundigt for revner, sprækker og afskallet puds.

Du kommer langt med din sunde fornuft

Vi håber, at denne tjekliste kan hjælpe dig med at gøre dit hus forårsklar. Generelt handler det om - ifølge Laurits Lykke Jensen fra Botjek - at bruge sine sanser og sin sunde fornuft. Og udbedre de ting, man selv kan udbedre – og få hjælp til resten.

Men selvom du tager dine sikkerhedsforanstaltninger, kan du aldrig gardere dig
100 % mod skader på dit hus. Hvad enten det er vandskader, stormskader, brandskader eller noget helt, helt andet.

 

Sådan sikre du dit hjem bedst til foråret: