Tæt på

Tilbage

Kør sikkert i sne og frost med vinterdæk

22-10-2019

Vinterdæk giver dig det optimale vejgreb.

Et sæt gode vinterdæk kan være afgørende for din personlige sikkerhed, når du begiver dig ud på de midt- og vestjyske landeveje de kommende uger. Vinterdækkene sikrer nemlig, at bilen har et langt bedre vejgreb når temperaturen falder, og der kommer frost og sne på vejene.

Claus Hjøllund, der er indehaver af Hjøllunds Autoværksted i Snejbjerg ved Herning, opfordrer bilisterne til at få skiftet til vinterdæk, når temperaturen nærmer sig syv grader i dagtimerne.

- Et vinterdæk er meget blødere end et sommerdæk. Det består af lameller, som åbner sig når de rammer asfalten. Det betyder, at bilerne står langt bedre fast. Specielt når temperaturerne er lave, fortæller Claus Hjøllund.

For de almindelige forbrugere kan valget af vinterdæk dog være lidt af en jungle. Mærkningsordninger, EU-regler og kvaliteten af dækkene bør være noget af det, bilisterne tager med i overvejelserne.

 

Billige dæk bliver stive
- Vores erfaring med vinterdæk er, at det ikke betaler sig at ofre penge på de billigste mærker. De bliver alt for hurtigt stive, og mister dermed de egenskaber, der gør dem velegnede til kørsel i frost og sne, siger Claus Hjøllund videre.

Når det handler om kvalitet, er det bedste råd derfor, at holde et vågent øje med de tests, som blandt andre FDM laver hvert år.

- Vores anbefaling er, at forbrugerne går efter de vinterdæk, der bliver kåret blandt de ti bedste i de grundige prøvekørsler, som bliver gennemført både herhjemme, og i udlandet, lyder der fra Claus Hjøllund.

Bilisterne skal derudover være ekstra opmærksomme på, om dækkene overholder de regler og normer, som blandt andet EU har fastsat.

Dæk, der bliver solgt inden for EU's grænser, skal være forsynet med en stribe sikkerheds- og miljømærker. En ordning, der blev gennemført i 2012 og som blandt andet fortæller noget om dækkets egenskaber i forhold til støj og benzinøkonomi.

Desuden skal vinterdækkene være M+S mærkede (Mud & Snow) og være forsynet med et snefnug- og et bjergsymbol. Disse regler gælder for alle fire dæk på en personbil.

Endelig kom der i 2014 regler for fabriksnye biler, som skal være udstyret med automatisk dæktryksovervågning. I fagsproget kaldet TPMS.

 

Investering i sikkerhed
Alle de mange forhold skal, med andre ord, være på plads, når der skal vælges vinterdæk. Men ifølge indehaveren af Hjøllunds Autoværksted i Snejbjerg, så er vinterdæk en god investering i sikkerheden.  

- Det er helt klart på bremselængden, bilisterne vil kunne mærke den store forskel. Hvis du triller rundt på glatte veje med sommerdæk på bilen, kan en pludselig opbremsning få fatale følger. Ikke kun for bilen, men også for fører og passagerer i køretøjet, slutter Claus Hjøllund.

Netop det sikkerhedsmæssige aspekt ved at skifte til vinterdæk støttes af Jesper H. Pedersen, der er gruppeleder hos Vestjylland Forsikring i Videbæk.

- Vi ser hvert eneste år, at frosten og det glatte føre kommer bag på bilisterne. Ærgerlige buler i bilen er en ting. Langt værre er de uheld, hvor biler kommer over i den modsatte kørebane og kolliderer med andre køretøjer, og personer kommer til skade. Dem ser vi desværre også nogle af, konstaterer Jesper H. Pedersen.

Derfor anbefaler Vestjylland Forsikring også sine kunder, at få sommerdækkene skiftet ud med vinter-ditto, når temperaturen, i dagtimerne, er under syv grader.

Et godt råd i den forbindelse er at få skrevet ind i kalenderen, hvornår du senest skal have skiftet dæk. Her lyder anbefalingen, at det bør skal ske senest 1. november.

 

FAKTA OM VINTERDÆK: