Tæt på

Tilbage

Nabohjælp og sikring af huset skræmmer de ubudne gæster

21-11-2018

Politiets råd: Gå sammen om nabohjælp. Sammen med sikring af vinduer og døre er det et af de mest effektive midler.

Der er grund til at holde ekstra godt øje med parcelhusets indbo i disse måneder, hvor indbrudstyvene er særdeles aktive i det midt- og vestjyske 

Det er en kraftig stigning i antallet af indbrud fra 2017 og 2018, der nu får Midt- og Vestjyllands Politi til at opruste den kriminalpræventive indsats i forhold til private villaer. 

- Fremskriver vi tallene, vil antallet af indbrud i år stige med hele 30 procent. Dermed skiller vi os markant ud fra de øvrige politikredse i landet, siger vicepolitiinspektør Ralf Hove Larsen fra den kriminalpræventive afdeling hos Midt- og Vestjyllands Politi.

Myndighederne har ingen umiddelbar forklaring på, hvorfor antallet af indbrud nærmest er eksploderet i 2018. Heller ikke hvorfor bestemte områder i politikredsen har været hårdere ramt end andre. Blandt andet er Silkeborg og Ikast-Brande nogle af de steder, hvor indbruddene kommer i store bølger.  

- Måske skyldes det infrastrukturen med flere og nye motorveje, som gør det nemmere for tyvene at komme til og fra et bestemt område, siger Ralf Hove Larsen. Vi har set flere eksempler på såkaldt ”omrejsende tyvebander”, også i vores landsdel.

Nabohjælpen virker

For at undgå tyverier har politiet en række gode råd til boligejerne, og her figurerer ”Nabohjælp”, som et af de mest effektive midler i øjeblikket.

- Hvis beboerne på en villavej får organiseret nabohjælp, har de op mod 26 procent mindre risiko for, at der begås indbrud, end i områder, hvor der ikke er nabohjælp, fortæller Ralf Hove Larsen.

Ifølge vicepolitiinspektøren er det forholdsvis enkelt at tilmelde sig nabohjælp-ordningen. Og årvågne naboer er med til at stresse potentielle indbrudstyve.

- Det handler om, at naboerne er opmærksomme på, hvem der færdes i området og f.eks. konfronterer personer, de ikke umiddelbart kender. Derudover holder de øje med hinandens huse og laver en feriekalender, så alle ved, hvornår genboen ikke er hjemme, fortæller Ralf Hove Larsen.

Ifølge politiets oplysninger er omkring 22.500 husstande tilmeldt naboordningen i Midt- og Vestjylland. På landsplan nærmer tallet sig 280.000 boliger.

Tjek boligen før tyven

Et andet vigtigt element i at sikre sig mod indbrud er at få kigget boligen godt efter i sømmene, så tyvene får det langt sværere, hvis de vil bryde ind gennem døre eller vinduer.

- Vores anbefaling er, at husejerne får en låsesmed på besøg, som kan gå boligen efter og give gode råd til skalsikringen. Erfaringsmæssigt ved vi, at jo længere tid tyvene skal bruge på at komme ind i huset, desto større er chancerne for, at de opgiver, siger Ralf Hove Larsen.

Det Kriminalpræventive Råd har netop, sammen med blandt andre Bolius og Realdania søsat projektet ”Bo trygt”, hvor boligejerne, gratis og uforpligtende, kan få besøg af en låsesmed. Derudover tilbyder politiet et forebyggende besøg hos de borgere, som allerede har været ramt af indbrud.

- Vi ved, at risikoen for et nyt indbrud er mange gange større, hvis der engang har været tyveknægte på spil. Derfor stiller vi os per automatik til rådighed for dem, der ønsker, at vi går huset igennem og kommer med gode råd, siger Ralf Hove Larsen.

Midt- og Vestjyllands Politi slår også et slag for DNA-mærkning af de private villaers indbo. Et forholdsvis enkelt værktøj som, i bedste fald, kan være med til at skræmme indbrudstyvene væk.

- Vi har eksempler på, at indbrudstyve har efterladt tyvekoster, fordi de var DNA-mærkede. Hvis skaden er sket, er mærkningen samtidig en af de bedste måder for politiet til at få tyvekosterne tilbage til de rette ejermænd, slutter Ralf Hove Larsen.

Paradoks i Vestjylland Forsikring       

Hos Vestjylland Forsikring i Videbæk har det stigende antal indbrud i politikredsen ikke kunnet aflæses på antallet af anmeldelser. Snarere tværtimod, fortæller skadechef Lars Bue Nørbjerg.

- Hvis vi fremskriver tallene for 2018 kommer vi op på cirka 370 indbrud i private hjem. Holdt op mod det antal indboforsikringer, vi har, så er der faktisk tale om et stort fald, konstaterer han.

Om selskabets kunder er blevet bedre til at sikre deres hjem og har lyttet til de kriminalpræventive råd, tør Lars Bue Nørbjerg ikke gisne om.

- Jeg tror nærmere, det beror på tilfældigheder. De boligejere, der er berørt af indbrud, kan være kunder hos andre selskaber. F.eks. ved vi, at vores markedsandel i et af de hårdest ramte områder, Silkeborg, er forholdsvis lille, forklarer Lars Bue Nørbjerg.

Sammenlignet med vores nærmeste naboer, så er Danmark pt. det land, der har flest indbrud pr. antal indbyggere.

Rapporten ”Det danske indbrudsniveau” konkluderede sidste år, at en af årsagerne til de mange indbrud er koncentrationen af villaer uden for de store byer.

”I Danmark bor mange af os i parcelhuse, og vi bor tæt i provinsen. Det giver desværre tyvene gode betingelser”, oplyste formanden for Det Kriminalpræventive Råd, Henrik Dam, i forbindelse med offentliggørelsen af materialet.

Sådan sikrer du dit hjem bedst mod indbrudstyve: