Tæt på

Tilbage

Pas på ’mormoropladning’ i sommerhuse

05-05-2022

Få gode råd til, hvordan du – og dine gæster – lader elbilen op i sommerhuset.

Flere og flere elbiler ruller op i indkørslerne i de vestjyske sommerhusområder. Men mange af sommerhusene har ikke deciderede ladestandere.

Det viser tal fra Esmark Ferieudlejning. Ud af i alt 3.546 sommerhuse har kun 85 huse en ladestander. 

- Det er et område, vi har fokus på. Vi informerer ejerne om efterspørgslen og om deres muligheder, tager billeder af ladestanderne, og udarbejder opladningsguides til gæsterne, siger Mette Frost, som er ferierådgiver hos Esmark.

Hun forventer en stigning i ladestandere i takt med efterspørgslen – på samme måde som dagens ”krav” om WiFi. Men lige nu er mange feriegæster med elbil nødt til at lade op på andre måder – og det er ikke uden risiko. 

Mormoropladning kan ende i brand

Når du køber en elbil, følger der ofte en nødlader med. Den kan sættes i en almindelig stikkontakt, når du fx er på besøg hos din mormor – deraf navnet ’mormoropladning’.

Men det kan være farligt at benytte denne opladningsmetode uden omtanke.

Almindelige stikkontakter er nemlig ikke gearet til den belastning, som opladning af elbiler kræver. Derfor risikerer du at beskadige elinstallationen, hvilket i værste fald kan resultere i brand.

Oplad med omtanke

Ifølge Sikkerhedsstyrelsen bør du generelt undgå daglig brug af såkaldt mormoropladning. I stedet anbefales en vægmonteret ladeboks, som har en højere ladestrøm.

Men det er selvfølgelig ikke altid muligt – især ikke i mange sommerhuse. Derfor får du her en række råd til, hvordan du forebygger skader på husets elinstallationer:

Læs mere på Sikkerhedsstyrelsens egen hjemmeside.

Ønsker du at vide mere omkring dækning af din el- eller plugin-hybridbil, kan du læse mere her