Tæt på

Tilbage

El-løbehjul og forsikringer – sådan er du dækket

El-løbehjulets popularitet er kraftigt stigende

I det midt- og vestjyske, har det populære transportmiddel også indtaget os med storm. Men hvordan er du egentligt dækket som både fører og medtrafikant? Nedenfor finder du ofte stillede spørgsmål på, hvilken betydning de elektriske løbehjul har for dig og din dækning.

Hvis du har flere spørgsmål til reglerne for brug af el-løbehjul, og hvordan du er dækket ind, er du altid velkommen til at kontakte os.

Mest stillede

Spørgsmål
Hvis du kører på dit eget el-løbehjul og kommer til at forvolde skader, er du hos de fleste forsikringsselskaber dækket via en ansvarsforsikring. Hos Vestjylland Forsikring er den en del af din indbo- og ansvarsforsikring.
Hvis du lejer et el-løbehjul i Danmark, og forvolder skade på andre eller andres ejendele, er det udlejningsfirmaet, som er ansvarspligtig. Dog kan det være en god idé at tjekke, at udlejningsfirmaet har tegnet en ansvarsforsikring. Det bør stå i appen, når du låser løbehjulet op. Viser det sig, at udlejningsfirmaet ikke har tegnet en ansvarsforsikring, og du bliver gjort til erstatningsansvarlig, gælder de samme regler, som hvis du kører på dit eget el-løbehjul.
Uanset om du kommer til skade på dit eget el-løbehjul, eller på ét du har lejet, så er du dækket ind via din ulykkesforsikring. Det kræver naturligvis, at du har tegnet forsikringen.

Rådet for Sikker Trafik har på deres hjemmeside opstillet færdselsregler og krav til el-løbehjul, som du skal følge. Generelt skal du følge de samme regler som for cykler, men derudover er der også nogle specifikke krav. Du skal blandt andet køre med lys hele døgnet, og så skal du sikre dig, at dit el-løbehjul er lovligt. Det skal være CE-godkendt, uden sæde og må ikke kunne køre hurtigere end 20 km/t. Og som noget nyt bliver det fra 1. januar 2022 et krav, at du bærer hjelm, når du kører på el-løbehjul.

Det vil altid være en vurderingssag, men kommer du til skade eller forvolder skade ved grov uagtsomhed, kan det få konsekvenser for din dækning. Men så længe du bruger din fornuft og ikke handler hovedløst, kan du være helt tryg.
Dit el-løbehjul er pr. 1. november 2021 omfattet af din indboforsikring ved brand og indbrudstyveri med op til 25.100 kr. (index 2021). El-løbehjulet skal være forsvarligt aflåst i en bygning, bil, campingvogn eller telt. El-løbehjulet vil ikke være dækket uden for en bygning. Det vil sige, at stiller du fx løbehjulet i et cykelskur på en skole eller ved den lokale bager, så dækker forsikringen ikke.
Så skal du sørge for at få navn og telefonnummer, og bede vedkommende om at anmelde det til sin egen eller udlejningsfirmaets ansvarsforsikring. Samtidig skal du også melde skaden til dit eget forsikringsselskab.
Pas på dig selv og de andre i trafikken. Husk, at de elektriske løbehjul er nye i gadebilledet. De er meget lydløse, og andre trafikanter kan opleve en som gående, især hvis man ikke har cykelhjelm på. Så husk hjelmen, lad mobil og headset blive i lommen og orienter dig godt i trafikken. Så bliver det en god oplevelse for alle.

Regler for el-løbehjul

- Aldersgrænse: 15 år (nogle udlejningsfirmaer kræver 18 år)

- Promillegrænse: 0,5 (og nulgrænse for ulovlige stoffer)

- Maks hastighed: 20 km/t

- Følg alle cykelregler 

- Kør med lys hele døgnet 

- Løbehjulet skal være CE-godkendt og uden sæde

- Altid køre med hjelm (1. januar 2022) 

Kilde: Rådet for Sikker Trafik